Historie:
Dit is een voormalig klooster dat in 1909 door Duitse jezuïeten gesticht als studiehuis. Tijdens het kulturkampf onder Bismarck zochten zij een wijkplaats in Nederland en in 1937 vertrokken zij naar Bad Godesberg. Zij werden toen opgevolgd door de witte paters van kardinaal Lavigerie, die het klooster St Bonifatiushuis noemden. Omdat zij, vooral tijdens de moeilijke jaren in de oorlog, een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten is er een straat in het stadje Witte Paters genoemd. De Witte Paters vertrokken in 1958. In 1959 trokken de salesianen van Don Bosco in het klooster om er tot 1971 te blijven. Zij gaven het klooster de naam Don Rua, naar Michele Rua, die de rechterhand en eerste opvolger van Don Bosco werd als Overste van de Salesianen. Het klooster functioneerde als juvenaat, jongens werden er opgeleid tot kloosterling, maar al gauw werd het een bijzonder internaat van katholieke signatuur. Tot en met medio 1971 woonden er jongens maar omdat het aantal aanmeldingen en roepingen daalde verkochten de paters van Don Bosco het pand. Achter het klooster ligt een klein park dat vroeger tot het klooster behoorde. In het park bevindt zich een kruisweg, bestaande uit kapelletjes met reliëfs, die binnenkort gerestaureerd zullen worden. Ook lag er een kloosterkerkhof waarvan de laatste graven eind jaren '70 verplaatst werden naar de begraafplaats van de Salesianen aan de Dodeweg 6 in Leusden. Na de verkoop van dit klooster werden paters die overleden al op deze plats begraven.
Na de verkoop van het klooster was er jarenlang het creativiteitscentrum Gouden Handen in het gebouw gevestigd. De eerste tentoonstelling van Gouden Handen vond in 1949 plaats in Ede waar in tenten honderden deelnemers hun creatieve werkstukken tentoonstellen. In de tien dagen dat de manifestatie duurt trekt deze meer dan 100.000 bezoekers. In 1974 wordt Don Rua, het voormalige seminarie van de Salesianen, aangekocht. De Stichting Gouden Handen neemt de inrichting van het immense gebouw op zich. Een groep kunstenaars uit de Achterhoek en Arnhem (waaronder de later beroemd geworden Bennie Jolink van Normaal) begint aan de uitbeelding van de creatieve ontwikkeling van de mens in de kloostergewelven. In de kloostertuin verrijst een prehistorisch dierenpark.
In 1975 wordt Gouden Handen door Mr. W.J. Geertsema, toenmalig commissaris van de Koningin in Gelderland , geopend. In de immense ruimtes worden allerlei diverse producten van vrijetijdsbesteding tentoongesteld, zoals een poppentheater, spoorwegminiaturen, beeldhouwwerkjes van kaarsenwas etc. In de oude kloosterkapel wordt een diashow met bewegende beelden gepresenteert. In 1989 komt het Planetarium uit Apeldoorn in Gouden Handen, de opstellingen staan er nog steeds. In 1996 treedt genezeres Jomanda op en in 1999 gaat Gouden Handen gaat dicht. Het pand wordt voor 5,5 miljoen gulden aan Woonzorg Nederland verkocht die in 2007 een plan voor de renovatie van het klooster presenteert. Er zouden 47 woningen voor senioren en een aantal ruimten met een culturele of recreatieve bestemming in ondergebracht worden. In 2009 heeft de gemeente een akkoord bereikt met de woningcorporatie voor de renovatie van het klooster. Met de renovatie is inmiddels begonnnen maar door geldgebrek is deze inmiddels ook weer stilgelegd.
|