Radio Kootwijk

bouwjaar: 1923
verlaten: 31 december 1998
status: onveranderd
foto's gemaakt op: 12-09-2010

Historie:
In 1923 werd begonnen met de bouw van Radio Kootwijk dat werd ontworpen door J.M. Lutmann. Hij lie zich bij het ontwerp inspireren door architecten uit Zweden, Noorwegen, Finland en Duitsland. Het zendstation werd gebouwd om contact te houden met Nederlands-Indie. In Bandoeng werd een zendstation gebouwd dat met Kootwijk in contact stond. Voor de eerste wereldoorlog werden berichten via d eBritse kabels verstuud, maar de Britten controleerden alle berichten. Tot 1917 kon er tevens gebruik gemaakt woden van de Duits-Amerikaanse verbinding. Toen deze landen echter met elkaar in oorlog kwamen was dit afgeopen en werd een eigen zendstation gebouwd. Uiteindelijk koos met ervoor het zendstation een publieke dienst te geven en ging staatsbedrijf PTT het exploiteren.  
Tijdens de tweede wereldoorlog werd Radio Kootwijk door de Duisters gebruikt en aan het eind van de oorlog werden veel spullen meegenomen en de rest vernield. De Duitsers probeerden ook het gebouw te vernietigen door er een zendmast op te laten vallen, maar doordat het gebouw van gewapend beton is had het vrijwel geen schade. Door de snelle ontwikkelingen in de telecom wereld raakte het pand in 1998 in onbruik. In 2001 vroeg KPN een sloopvergunning aan die niet werd toegewezen omdat het pand een monument is. Na de sloopafwijzing besloot KPN niets meer aan het onderhoud te doen en sinds  2009 is het pand overgedragen aan Staatsbosbeheer.
Het gebouw wordt ook wel de kathedraal van de Veluwe genoemd of de Sphinx (aangezien het vanuit de lucht wel wat lijkt op een sphinx)