Historie:
De Heijplaat is een geisoleerde woonwijk die midden tussen de havenbedrijven ligt. Op 23 januari 1902 werd de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij opgericht. In Delfshaven ontstond in 1856 de werf die als voorloper van de RDM geldt, toen de werf in het begin van de 20ste eeuw Delfshaven moest verlaten, kwam de Heijplaat in beeld. Met het zand dat bij het graven van het dokbassin was vrij gekomen, verhoogde men het werfterrein met 4 meter om ook bij hoogwater de voeten droog te houden. Voornaamste werkzaamheden waren reparaties van schepen, maar ook werden er nieuwe schepen gebouwd. Daaronder waren het ss Nieuw Amsterdam (1937) en de ss Rotterdam (1958) die beiden in opdracht van de Holland Amerika Lijn gebouwd werden. Maar ook de Koninklijke Marine laat er een kruiser bouwen, de Hr Ms de Zeven Provinciën (1950); lange tijd één der modernste schepen van de NAVO.
Toch waren het de reparatie werkzaamheden de kurk waarop het bedrijf tot 1983 dreef.
Het oorlogsgeweld overviel Rotterdam en de RDM, in september 1944 ging de bezetter over tot vernieling van havens en havenoutillage en plundering van roerende goederen. De RDM werd zwaar getroffen en behoorde tot de meest leeggeroofde bedrijven. De jaren vijftig waren gouden jaren voor de RDM. Het bedrijf draaide op volle toeren, er was werk in overvloed en duizenden mensen vonden er werk met als hoogtepunt de zeventiger jaren toen er ruim 7000 mensen werkten
De ligging van de werf was in het begin van de vorige eeuw bijzonder afgelegen. Het personeel moest van heinde en ver komen. Daarom was het een wens van de directeur, ir. M.G. de Gelder, om in de nabijheid van het bedrijf woningen te bouwen. Dit lukte niet direct, maar tussen 1914 en 1918 verrees dan eindelijk het Tuindorp Heyplaat, ontworpen door H.A.J. Baanders. Tegen het silhouet van oceaanreuzen verrees het dorp, waar een hechte dorpsgemeenschap ontstond met een bloeiend verenigingsleven. Het werd een compleet dorp met kerken, café's, een was- en badinrichting, een school, een bibliotheek, een winkel, post, een voetbalveld, zwembad en verenigingen. Na de tweede wereldoorlog groeide de Heijplaat naar 900 woningen, die in 1980 door woningstichting "Onze Woning" werden overgenomen.
Vanaf 1983 begon de neergang van de RDM als werkgever, donateur en bepalende factor en daarmee ook de vergrijzing, leegstand en teloorgang van woonwijk de Heijplaat. Plannen om de wijk te slopen zijn, na verzet van de bewoners, nooit doorgezet. Tegenwoordig valt Heijplaat onder de deelgemeente Charlois.
Door bezuinigingen van deelgemeentes in Rotterdam moest het openluchtzwembad Heijplaat in 2003 sluiten. Vanwege de geisoleerde ligging en de weinige mogelijkheden tot recreatie op de Heijplaat ging een aantal bewoners over tot actie om het zwembad open te houden. Dit lukte, het zwembad werd voorzien van een nieuwe coatinglaag en buurtbewoners hielden, om kosten te besparen, de groenvoorziening bij. In 2004 moest het openluchtzwembad alsnog zijn deuren sluiten. Plannen uit 2005 om het zwembad tegen minimale kosten weer open te stellen strandden. Er moet een nieuw chloorvat komen, met daaromheen een muur en tevens is de cv ketel om het water te verwarmen aan vervanging toe. Met name deze twee extra kostenposten maakten dat de kosten te hoog werden om het bad opnieuw open te stellen. Men zou direct na de sluiting overgaan tot sloop maar tot op heden ligt het zwembad er verloederd bij en overgenomen door de natuur.
Na een gat in het hek gevonden te hebben en me door 2 meter hoge brandnetels een weg gebaand te hebben vond ik tussen het groen het zwembad. De "ligweide" is geheel verwilderd en bestaat uit bomen en struiken. Een deel van het terrein is nu een dierenweide geworden hetgeen de aanwezigheid van de pauw wel zal verklaren. De terugweg ging een stuk makkelijker daar de ingang gewoon open bleek!
|